Kaposvár Airsoft Team

 
Ön itt van: Home Ismertetők Javítás, karbantartás UV LED beépítése G36 Airsoft fegyverbe

UV LED beépítése G36 Airsoft fegyverbe

A G36 fegyver szétszerelése és a SW-AB-LONG MOSFET beépítése közben úgy gondoltam, hogy egyúttal az éjszakai játék élvezetesebbé tétele érdekében jó lenne tracer-t használni és ezért UV LED-t valahogy bele kellene tenni a fegyverbe.

Milyen szempontokat vettem figyelembe:

 • Ne kelljen külön áramforrást alkalmazni,
 • Ne zavarja a játékot, ne akadályozzon,
 • Alaphelyzetbe ne is látszódjon, hogy a fegyverben van,
 • Tartós és stabil legyen,
 • Olcsó kivitelezésű
 • A tracer lőszert jól világítsa meg és ez legyen igaz már az első lőszerre kilövésénél is.

Mi kell a megvalósításhoz:

 • Idő, türelem és egy kis akarat,
 • 4 db 5mm UV LED (a cikk írásakor 120 ft/db áron),
 • 1 db 100 Ohm ellenállás (a cikk írásakor kb. 10 ft/db áron),
 • mikrokapcsoló (a cikk írásakor kb. 150 ft/db áron),
 • Vezeték (én szilikon kábelt használtam),
 • Ragasztópisztoly, ragasztóval,
 • 6 mm fúrószár.

A megvalósításhoz szükséges eszközök előkészítése után jön az UV-LED-k előkészítése. Az alap UV-LED gömbölyűfejű (létezik lapos is).

Ha így maradna, akkor a HOPUP kamrából túl nagy rész lógna ki hátul, ezért a fejét lereszeltem, ameddig csak lehet, majd a tetejét kifényesítettem, hogy az átlátszóságát növeljem.

Íme az eredmény:

A fegyver szétszerelése után a HOPUP kamrát szétszedtem majd bemértem a 4db UV-LED pontos helyét. Köralakban, megfelelő, egyenlő távolságokat jelöltem ki.

A LED-k 5mm vastagságúak, ezért 6mm fúrószárat használtam, hogy a LED-t jól betudjam illeszteni, illetve legyen egy kis mozgásterem, ha kell a helyzetét pontosítani. A LED-ket annyira eresztettem a hopup kamrába, amennyire csak lehetséges vigyázva, hogy véletlenül se lógjon a lőszer útjába. Ez azért jó, mert nagyobb felület, minél közelebb van a lőszerhez, ami segíti a megvilágítását.

Valahogy így néz ki:

A mi fegyverünkbe 7.4V LIPO akkumulátor van, ezért úgy gondoltam a LED-k táplálásához bőven elegendő lesz.  Amúgy sem fogyasztana sokat, ezért plusz egy áramforrást nem tartottam célszerűnek beépíteni. Természetesen, alapból senki ne kösse rá a ledeket az akkumulátorra, mert nem lesz hosszú életű. Ki kell számolni, hogy mennyi előtét ellenállás szükséges ahhoz, hogy a LED-k tökéletesen világítsanak, illetve hosszú élettartalmat adjunk ledjeinknek. A mi esetünkben elég volt 100 Ohmos ellenállást alkalmazni. Az ellenállást a pozitív szálra kell építeni.

Figyeljünk a LED-k lábaira is! A hosszabbik lába a pozitív, rövidebb a negatív. A ledek lábait összekötöttem, ami azt jelenti, hogy az összes pozitív lábat, illetve az összes negatív lábat külön-külön kivezetésre kötöttem össze. A negatív kivezetést rákötöttem az akkumulátor negatív kivezetésére. A pozitív lábak esetében a ledek után ráforrasztottam a 100 Ohm-s ellenállást, majd egy kis kapcsolót, majd utána mehet az akkumulátor pozitív kivezetésére. A kapcsoló azért kell, hogy csak akkor világítsanak a ledek, ha szükségünk van rá.

Mielőtt leszigeteltem volna, előtte pár próbalövéssel kipróbáltam. A ledek lábainak kivezetésére és az akkumulátor csatlakozóknál ajánlatos zsugorcsövet tenni. Ha kész, akkor ragasztópisztollyal a ledeket körbe ragasztottam, mint szigetelő szigeteljen, illetve a ledeket rögzítse.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor mehet a fegyver összeszerelése, majd a munkánk gyümölcsét élvezve éjszakai játékon tracer lőszer használatával látványosan tudunk lövöldözni.

Összes időráfordítás, ha a beszerzést is számítjuk, akkor kb. 3-4 óra.

Ön itt van: Home Ismertetők Javítás, karbantartás UV LED beépítése G36 Airsoft fegyverbe