Kaposvár Airsoft Team

 
Ön itt van: Home Ismertetők Fegyverek Eredeti fegyverek Ismertetők Kiegészítők Bomba imitáció készítése

Bomba imitáció készítése

Airsoft világába szerencsére egyre több olyan szerkezet lopja meg magát, amely érdekessé, izgalmassá teszi a játékot. Az alábbi írásban egy ilyen szerkezetet szeretnék bemutatni, valamint pár hasznos információval ellátnia Tisztelt Olvasót!

A cikk megpróbálja úgy bemutatni az építést kezdetektől a végéig, hogy aki kedved kap hozzá (akár amatőr szinten is) meg tudja építeni, legyen egy kis sikerélménye.

Az eredeti ötlet nem az enyém volt, hanem az alábbi oldalon volt megtalálható: http://mikrokontrolery.blogspot.hu

Amit mellékelek képet, egy-kettő esetben a szerző eredeti képei, valamint kiegészítem az én általam készített képekkel. Ha változtatás történt az eredeti cikkhez képest, akkor ott jelzem!

img_4629
img_4629

Az óra egy egyszerű kinézető óra, amelyet a panel-ból (nyák) kapott kettő oldalt rögzítő füleket. Kicsit érdekesebb így a kinézete. Az óra magát egy Atmega8 I vezérli, valamint helyett kapott benne egy RTC DS1307, 74HC164 shift regiszter és egy DS1820 hőmérő is. Az óra funkciói az óra kijelzés, stopper, visszaszámlálás és a hőmérsékletkijelzés.

Alábbi kép a szerző eredeti kapcsolási rajza: (nem javaslom ez alapján a megépítést)

schemat
schemat

Jól látható az Atmega8 köré épült alap felépítést a kondenzátor és az ellenállás bekötést. A szerző megemlíti, hogy az óra pontos működéséhez külső RTC órajelet vett alapul, amit jó ötletnek tartok.

A kijelzést 3x2 7 szegmenses közös anódos LED kijelző biztosítja, amelyet a 74HC164 léptető regiszter vezérel. A kapcsolásból jól látható, hogy helyet kapott egy 7805 feszültség stabilizátor. Megjegyzem, hogy nehogy valakinek eszébe jusson a kisértékű 7805-t beépíteni, főleg hűtés nélkül! Javaslom a 7805 1.5A változat beépítését, hűtőbordával. Miért? Ha valaki véletlenül nagyobb feszültséget kapcsolat az áramkörre, akkor a kis értékű 7805 rövid időn belül megadja magát, ezzel tönkretéve az egész kapcsolást. Hűtésre azért van szükség, ha még is valaki a nagyobb értékűre rákapcsol pl. 12V-t, akkor huzamosabb ideig el tudja viselni, működőképes tudjon maradni. Én azt javaslom, hogy eleve a tápellátása 5V legyen. Én 4.5V-ról hajtom és tökéletesen működik!

Lássuk a szerző eredeti paneltervét:

plytka
plytka

Jó szemű szakemberek egyből látják, hogy nem kevés átkötés található ezen a kapcsoláson! Azonnal még ne kezdjünk neki az építésnek, olvassuk végig ezt a leírást!

A NYÁK egyoldalas kivitelezésű, furatos. Elkészítése több módon is kivitelezhető. Készülhet, az un, fotó eljárással, de véleményem szerint felesleges. Készülhet vasalásos technikával is. Ez is jó, de macerás. Én a laminálásos módszert választottam, ami gyors, pontos és szép eredmény ad a munka elvégeztével.

Aki bővebb ismeretet szeretne megtudni a NYÁK elkészítéséről, az nagyon sok hasznos információt talál az interneten magyar vagy akár idegen nyelven is!

Az alábbi képek a szerző képei az elkészített óráról:

img_4526
img_4526

img_4498
img_4498

img_4475
img_4475

Programról pár szó röviden! A szerző a programot C++ fejlesztőkörnyezetben készítette. A kód jól olvasható és könnyen módosítható mindenkinek a kedve szerint. Az ATmega8 rendelkezik egy un. 8MHz belső órajellel. Az égetésnél mindenképpen figyelembe kell venni a FUSE bittek beállítását, különben helytelenül írjuk meg az IC, sőt, akár ki is zárhatjuk magunkat a mikrovezérlőből.

A FUSE bittek beállítása:

LOW: E4

HIGH: D9

Külön a programról nem szeretnék bővebb ismertetőt készíteni, aki ért a programozáshoz, az könnyen áttekinti ezt a pár programsort.

Az óra fő funkciói:

 

Óra

Stopperóra

Visszaszámlálás

Settings (speciális mód)

Gomb 1

Dátum

Start / Szünet

Start / Szünet

Adjunk hozzá egyet

Gomb 2

Hőmérő

Visszaállítás

Visszaállítás

Vonjuk ki egyet

Gomb 3

Riasztás ON / OFF és előnézeti

Tart

Idő beállítása

Következő érték

Gomb 4

A következő mód

A következő mód

A következő mód

Mentés és kilépés

 

 

Ha eddig megvagyunk és senki nem kezdte el ez alapján a megépítést, akkor majdnem működik is!

Eszközöltem pár módosítást a kapcsolási rajzon, mivel pár apró hibát tartalmaz.

Az első ami szembeötlő, hogy a szegmensek vezérlése nincs ellenállással szabályozva, ezért így szinte nem is működhetne. A NYÁK rajzon az általam módosított helyekre SMD1206 és SMD8603 560 Ω ellenállások kerültek beépítésre a szegmensek vezérlése érdekében. Továbbá a 4 db piros ledet vezérlő 220Ω ellenállások nagyon kevésnek bizonyultak, még kis feszültségnél is, ezért ezeket is ki kell cserélni 560Ω ellenállásokra. Ha ezt beépítjük, akkor az órának működnie kell! Továbbá én nem látom értelmét az ISP csatlakozó és a hozzátartozó átkötések beépítésének. Ha az AVR-t módosítani vagy programozni kell, akkor egy mozdulattal úgy is ki lehet venni az aljzatból!

Nézzük az általam átrajzol paneltervet:

panelterv
panelterv

AZ R1 és R2 ellenállás 560Ω lettek cserélve, valamint a jól látható SMD ellenállások 4 db 1206 560Ω és 4 db 8603 560Ω került beépítésre. Az ISP csatlakozót és a hozzátartozó átkötéseket kivettem.

Beültetési rajz:

beultetes
beultetes

Furatok:

furatok
furatok

Átkötések:

atkotesek
atkotesek

Egyben az egész:

bomba_kesz
bomba_kesz

Itt majdnem véget is érne a cikk, ha nem jönne maga a bomba kialakításáról pár észrevétel, trükk!

A bomba rudakat minden boltban kapható alufólia papírhengerből készítettem. Külsejét piros szigetelőszalaggal csavartam körbe. A kettő végét lezártam, majd kézműves boltban kapható FORMI hőre keményedő gyurmát használtam. A gyurma leírása alapján nem éppen kivitelezhető a végső stádium elérése, ezért én a gyurma kialakítása, majd behelyezése után forrólevegős forrasztóval 200C-on 3 percig melegítettem. Keményedés után szilárd, masszív állapot érhető el. Én 2x130g 280Ft/db egységáron vásároltam.

Úgy gondoltam külső tápellátást biztosítok az órának, ezért az egyik csőbe egy PCG2.1 tápegységaljzatot építettem be, amelynek a kivezetését az órába kötöttem. Az óra többi rúd eleméhez CAT3 vezeték szétbontott szálait használtam fel, de itt tetszés szerint lehet választani, alakítani mindenkinek az ízlése szerint. Az óra rudak összekötésére a kereskedelmi forgalomba használatos ALU FIXBAND ragasztószalagot használtam.

Utánépítés megkönnyítése érdekében mellékelem a hestore.hu bevásárló kosarat, amely beimportálása után a vásárlást megkönnyítem az alkatrészek beszerzése érdekében.

A kijelzőket a HQ elektronikában vásároltam: http://www.hqelektronika.hu/product/da08_11srwa

Nyomógombokat szintén itt vásároltam: http://www.hqelektronika.hu/product/sw10120_160

Az órához készítettem egy dobozt, amihez a faanyagot szintén a kézműves boltban vásároltam 180Ft-os darabáron, amelyhez egy kis plexit vágtam, hogy védje az óra LED kijelzőjét.

Végezetül nálam így néz ki:

imag0795
imag0795

imag0796
imag0796

imag0797
imag0797

imag0798
imag0798

imag0799
imag0799

Szükséges fájlok:

Szerző eredeti forrásanyagai változtatás nélkül:

 

Eagle forrásfájlok

HEX-be lefordított program, valamint a forrásfájlok

Kiegészítésem:

Hestore.hu bevásárló kosár

Jó utánépítést és sok sikert kívánok hozzá!

Ön itt van: Home Ismertetők Fegyverek Eredeti fegyverek Ismertetők Kiegészítők Bomba imitáció készítése