Kaposvár Airsoft Team

 
Ön itt van: Home Ismertetők Fegyverek AirSoft fegyverek Classic Army G3 (M41 SG)

Classic Army G3 (M41 SG)

A G3-s széria a háború alatt gyártott STG 45-re épült. A háború után a spanyol CETME cég német mérnököket foglalkoztatva alkotta meg az A B és C modelt.
Az 50-s évekre a Helkler and Koch fegyvergyár kezdte el gyártani az új NATO kompatibilis 308-s (7,62*51) ürméretű töltényekkel működő G3-t a Bundeswehr számára. Mára a fegyver a harmadik legelterjedtebb típussá vált. A világon kb 7 millió van belőle forgalomban.

Az Airoft piac nem rendelkezik túl nagy kínálattal G3-sok terén. 4 ismertebb (JG, TM, CA GG) és 1, többnyire csak Amerikában forgalmazó (Bell) gyártó készít replikákat a típusról, a bell kivételével verzió 2-s gearboxal.

Az én választásom a CA által gyártott M41 SG SAR officer fedőnév alatt futó csúzlira esett, már csak ezért is mert egyedül a CA gyárt fém testes hosszú változatot.

Classic army G3 M41 Sg sportmach
Tömeg:          2,8 kg
Hossz:            1020 mm
Tárkapacitás: 500 db
GB.                V2
Cső:              495mm 6.08mm
Fps:              330-340
Akku:           8.4V nagy típusú    Tusban rendelkezésre álló hely: 48*27*150

Ami a dobozban van: fegyver, tár kezelési útmutató.

Külsőségek:
A fegyver teste, a gázvisszavető cső, az első irányzék,a cső és a lángrejtő jó minőségű alumíniumból készültek. A puskatestet 2007 óta könnyített szerkezettel gyártják egyrészt a költségcsökkentés végett másrészt pedig az ázsiai felhasználóktól kapott, a súlyra vonatkozó negatív visszajelzések miatt. Az előagy  üvegszálas erősítésű műanyag, kissé sötétebb mint az ABS-ből készült pisztolymarkolat markolat és tus. A fegyver testét és tusát rögzítő tüskék a kínai gyártók termékeitől eltérően acélból készültek. A felhasznált anyagoknak köszönhetően, a fegyver mérete ellenére (1020 mm) meglepően könnyű 2.8 kg.
A testen továbbá található még egy egyedi sorozatszám, és egy schwaben arms logo is.
A hátsó irányzék a klasszikus tárcsás HK célzót mintázza. Sajnos a tárcsa részt nem lehet tökéletesen rögzíteni, a tárcsának 1-1,5 mm-s az elmozgása, ami egy kis házibarkáccsal orvosolható. Az első irányzék nem állítható, az alumínium pöcke elég sérülékeny, ezért érdemes acélra cserélni.


A tár 500 bb befogadására képes, acél köpenyes hi cap. Rugója megegyezik az ak és m4 szériákban használtéval így elgyengülése esetén cseréje könnyen megoldható.
A tár eleinte szépen precízen illeszkedik a tárfészekbe. Idővel azonban egyre jobban elkezdhet lötyögni. Nem kizárt a 3-4 mm-s oldalirányú kitérés sem, ezért javasolt a tárfészekbe ragasztani egy 0.5-0,75 mm vastagságú alumínium vagy rézlapot.

Belül:
A puska szíve egy megerősített V2-s gearbox.. Anyaga jó minőségű alumínium cink ötvözet. A boxhoz továbbá tartozik: 6mm-s fém csúszócsapágyszett, acél fogaskerékszett, műanyag, fém alátétes rugóvezető 100-s rugó, fém kilépőfogas dugattyú, 4 lyukú dugattyúfejjel, műanyag 1 o-gyűrűs hengerfej hagyományos o-gyűrű nélküli nózi, teli réz henger és megerősített adagolólap.A tűzváltó panel az adagolólaphoz hasonlóan megerősített polikarbonátból készült.
A box kenése és hézagolása gyárilag is jó, nem szükséges komolyabb korrekció.
A fegyverhez alapból egy nagy nyomatékú, kék fenekű motort kapunk ami az eredeti konfigurációval az éles fegyverekéhez hasonló 600-800 lövés/perces tűzgyorsaságot produkál. (8,4 v-s 2000 mAh-s  nicd akkuval)


A hop up-ot a gázvisszavezető hengernél található kar hátrahúzásával tudjuk állítani. Maga a kamra az mp5 és Ca 33 szériától eltérő egyedi műanyag konstrukció. A hop-ot nagyon precízen lehet állítani, köszönhetően a tárcsás kialakításnak. Beállítás után fixen a helyén marad nem állítódik el. A hop up minősége kissé elmarad az Marui-tól de azért szépen teszi a dolgát.
Kamra csere esettén érdemesebb inkább a műanyag maruit választani a fém Ca val szemben. (eredeti CA boxal a hop up tökéletesen passzol a helyére, azonban vastagabb falú boxra váltás esetén szorulhat)
A  korábban említett tár fixálásnak itt is van szerepe, ugyanis az elmozgó tár horizontálisan mozgatja a kamrát is, így a lőpontosság csökken.

                              

                         CA hop up                                                                         Marui hop-up

Cső terén a g3 széria kisebb eltéréseket mutat. A marui és a jing gong 469mm-s míg a CA 495 mm-s csővel szereli fegyvereit. A külső csőben hangtompító felhelyezése nélkül elhelyezhető egy akár 509mm-s cső is, ez az a maximális hossz ami még nem lóg bele a lángrejtőbe.

Összességében jó fegyvert kapunk a pénzünkért. A kidolgozottság és minőség terén nem sok kifogást lehet felhozni.
A fegyver méreteiből kifolyólag főleg erdei játékokra ideális, a cqb használat során felmerült nehézségekkel számolni kell.
Negatívum lehet a kiegészítők hiánya. A mechanikához és az elektronikához sok a pótalkatrész viszont a tust és a hop-up kamrát igen csak nehézkes beszerezni. Puskatestet is csupán 2 gyártó a CA és a GG gyárt.
A fegyverre igen csak korlátozott számú kiegészítő szerelhető, úgyhogy főleg a klasszikus egyszerű vonalvezetést kedvelőknek ajánlanám.
Ideális társa lehet a Bundeswehrt mintául vevő sporttársaknak vagy azoknak akik megunták az m16 és ak szériák egyeduralmát.Ön itt van: Home Ismertetők Fegyverek AirSoft fegyverek Classic Army G3 (M41 SG)