Kaposvár Airsoft Team

 
Ön itt van: Home Ismertetők Akkumlátorok Nikkel-kadmium akkumulátorok biztonsága, használata

Nikkel-kadmium akkumulátorok biztonsága, használata

-Nagy áram leadására alkalmas.
-Memória effektussal rendelkezik ezért minden töltés elött ki kell sütni
különben csökken a teljesítménye.
-Gyorstőltést nem bírja, max. töltés a névleges teljesítmény 10%-a.
-Túltöltésre érzéketlen (ha véletlenül a tötön marad nem gáz.)
-Az újonnan vásárolt cellát használatba vétele előtt 24 órán át tartó lassú töltését javasolják az akkugyártók. Ez a lassú töltés segít a teleppé összekapcsolt cellákat azonos kapacitásszintre hozni, ugyanis az egyes cellák önkisülése a különböző töltöttségi szinteken eltérő.
-Néhány gyártó nem formázza meg teljesen termékét a kiszállítást megelőzően. Ezek az akkuk csak a felhasználás során, többszöri töltési-kisütési ciklus után vagy akku-kondícionáló készülékben érhetik el a teljes kapacitást. Sokszor 50-100 ciklusnak kell eltelnie a nikkel-bázisú cellák teljes formázottságának kialakulásához. A minőségi cellák pl. Sanyo, Panasonic már 5-7 ciklus után képesek teljesíteni a megadott specifikációkat. Enyhe kapacitásnövekedés figyelhető meg a használat során a 100-300 ciklus között.
-A töltés hatásfoka Ni-Cd celláknál gyorstöltés esetén jobb mint lassú töltésnél. 1C töltő-áramnál a tipikus hatásfok 91%, azaz a teljes feltöltéshez 1,1 órára van szükség. Lassú töltés estén 0,1 C töltőárammal 14 óra szükséges, vagyis a hatásfok 71% értékre csökken. 1 C töltőáramot használva egy Ni-Cd cella nem sokkal több mint 60 perc alatt (66 perc, azaz 1,1óra) töltődik fel. Az akku feltöltési ideje a részben kisütött, memóriaeffektus miatti kapacitáscsökkenést elszenvedett, vagy egyéb ok miatt meghibásodott cellánál számottevően csökkenhet.

 Megjegyzés: 1C=az akku névleges kapacitása mAh-ában kifejezve, pl 1000 mAh-ás akkunál=1 A (1000 mA)
-A töltési idő gyorstöltés esetén:
Az akku kapacitása (mAh) osztva a töltőárammal (mA) szorozva 1.1= a töltési idő órában
Lassú töltésnél:
Az akku kapacitása (mAh) osztva a töltőárammal (mA) szorozva 1.4= a töltési idő órában
- Némi többlet-kapacitáshoz juthatunk olyan töltő használatával, amely a túltöltési tartományban is képes mérni a feszültségváltozást. A teljes feltöltés után a Ni-Cd akkut csepptöltésre kapcsoljuk az önkisülés kompenzálása céljából. A csepptöltés értéke 0,05 C és 0,1 C közé esik. A memóriaeffektus további csökkentése érdekében ez a töltőáram a jelenlegi fejlesztési trend szerint az alacsonyabb értékek irányába tolódik el.
-Káros túltöltést okoz, ha a teljesen feltöltött akkut ismételt utótöltésnek tesszük ki.

Ni-Mh akkumulátorok


-Korszerübb technológia.
-Bírja a gyorstöltést.
-Tútöltésre érzékeny(cellakárosodást okozhat), ezért automata
vagy időkapcsolós töltö szükséges.
-Töltési idő mint a Ni-Cd.
-Van memóriaeffektus, de kevésbé jellemző mint a Ni-Cd-nál (3-4 év kisütésmentes töltés eredménye éppen használható szint: gyengébb teljesítmény és gyorsabb lemerülés, míg a Ni-Cd-nál totál használhatatlan)
- Jellemzőiben a Ni-Cd-hez hasonló, de minden tekintetben jobb
-NiMh akkutöltők nagyon hasonlítanak a NiCd rendszerű töltőkhöz, de általában bonyolultabb elektronikával rendelkeznek. A NiMH cellák feltöltött állapotának közelében igen kis feszültségesés tapasztalható.
-A NiMH celláknak a gyorstöltés előnyösebb a lassú töltésnél. Az alkalmazott csepptöltés nagysága lényeges a feltöltött állapot fenntartásához. Mivel a NiMH cellák rosszul viselik a túltöltést, a csepptöltő áram kisebb kell legyen a NiCd akkuknál használt értéktő. -Nagyon nehéz, ha csak nem lehetetlen, a NiMH akkuk lassú töltése. 0,1C és 0,3C töltőáram között a feszültség- és hőmérsékletprofilok nem mutatnak kiértékelhető karakterisztikát a teljes töltöttségi állapot méréséhez, így a gyorstöltés egy időzítőtől kell hogy függjön. Káros túltöltést okozhat, ha egy részben vagy teljesen feltöltött telepet helyezünk a fix időzítővel működő töltőbe.
-Egyes olcsóbb gyorstöltők nem képesek az akkuk teljes feltöltésére. Ezek az ún. gazdaságos töltők a teljes töltöttség-érzékelést közvetlenül csak a feszültségcsúcs bekövetkeztére vagy a hőmérsékletküszöb átlépésére alapozzák

Akkumulátor töltők:


-Lassú töltő: Más néven normál töltő, vagy angolul (Overnight Charger=éjszakán át töltő). A lassú töltő fix töltőárammal dolgozik, amelynek nagysága az akku kapacitásának egy tizede (0,1C). Folyamatos a töltés mindaddig, amíg az akkuk a töltőre vannak csatlakoztatva. A töltési időtartam 14-16 óra. A legtöbb esetben nincs túltöltésérzékelés, ami kisáramú csepptöltő üzemmódba váltaná át a töltőt a töltés végén. A lassú töltő előnye az olcsóság, de csak Ni-Cd akkukhoz használható. Ha Ni-Mh és Ni-Cd akkukat egyaránt szeretnénk alkalmazni, le kell cserélnünk eszközünket egy korszerűbb egységre.
Ilyenek ált. a kínai AEG-ekhez mellékelt töltők.

-Gyorsított-töltő: Az úgynevezett gyorsított töltő „quick charger vagy rapid-charger” az egyik legnépszerűbb változat. Ez a készülék, a lassú és a gyorstöltő között helyezkedik el, a töltési idő és az ár szempontjából is. A töltést 3-6 óra alatt végzik el 0,3C körüli töltőáram-értékkel. Töltésvezérlő elektronika van beépítve, ami lekapcsolja a töltést, ha az akku feltöltődött. Egy jól megtervezett gyorsított töltő sokkal jobb eredményt nyújt egy lassú töltőnél. Akkuink hosszú élettartamúak lesznek, ha nagyobb árammal töltjük, óvjuk a túlmelegedéstől, és nem töltjük túl őket. A gyorsított töltők mind nikkel, mind líthium bázisú cellákhoz egyaránt alkalmazhatók. Ez a két típusú cella alapesetben nem tölthető ugyanabban a töltőben

-Gyorstöltő: A gyorstöltő számos előnnyel bír az egyéb típusokkal szemben. Legfőbb előnye a rövidebb töltési idő, bár nagyobb tápegység és drágább, bonyolultabb vezérlőáramkör szükséges hozzá. A gyorstöltő árfekvése magasabb, de a befektetés megtérül az akkuk üzembiztos működésében, és hosszú élettartamában. Egyes töltők amikor az akku teljesen feltöltődött, ún. "záró (topping)" töltési módba kapcsolnak, elindítva egy időzítőt, amíg egy csökkentett töltőáram mellett a töltési ciklus véget nem ér. Ha ez bekövetkezett, a töltő csepptöltéses üzemre kapcsol. Ez a "karbantartó" töltés kompenzálja a cellák önkisülését.
Megjegyzés Pl. Omni MW 6169, A2 PRO típusok

-Korszerű gyorstöltők, a Ni-Cd és a Ni-Mh akkukhoz egyaránt alkalmazhatók. Mivel a gyorstöltők viszonylag nagy árammal dolgoznak, és figyelni kell a cellákat töltés közben, nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott típusú akkukat töltsük a készülékben! Néhány akkumulátorgyártó elektronikusan kódolja az akkukat, a kémiai jellemzők és a töltési ráta azonosításához. A töltő ekkor pontosan be tudja állítani a töltőáramot, és az optimális töltési algoritmust.


Forrás WD és Dark irásai

Ön itt van: Home Ismertetők Akkumlátorok Nikkel-kadmium akkumulátorok biztonsága, használata